Головна » 2014 » Вересень » 18 » Лист –відповідь на статтю журналістки Бас О.О. «На реабілітації прикарпатських дітей -сиріт відмивають кошти», опубліковану 1.09.2014 на на
12:37
Лист –відповідь на статтю журналістки Бас О.О. «На реабілітації прикарпатських дітей -сиріт відмивають кошти», опубліковану 1.09.2014 на на

Аналізуючи дану статтю, роблю висновок про некомпетентність та упередженість автора. Про недостатню обізнаність  свідчить навіть назва статті. Приміщення ,  яке так натхненно описує автор є структурним підрозділом Обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів і жодного відношення до дітей-сиріт не має. Далі аналізуючи текст статті: « В Обласному центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів офіційно працює троє охоронців. Сам центр –покинута руїна. Там немає ні дітей ,ні працівників...» , хочу відмітити, що автор не володіє достовірною інформацією про діяльність закладу.

Обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів має наступну структуру :

Нижнівське відділення ( вул.Дністерська,32 с.Нижнів Тлумацького району.)- приміщення , в якому не завершено роботи по реконструкції;

Заболотівське відділення денного стаціонару (вул.Грушевського 44 смт.Заболотів Снятинського району) – функціонують 2 реабілітаційні  групи з денним перебувіанням дітей-інвалідів ;

Джурівське стаціонарне відділення(вул.І.Франка 111, с.Джурів Снятинського району) – функціонують 2 реабілітаційні групи з цілодобовим перебування дітей-інвалідів..

Щодо приміщення в с. Нижнів, пояснюю наступне:

   Рішенням обласної ради від 8.09.2005.№691-18/2005  передано обєкт нерухомого майна за адресою вул.Дністерська,32 с.Нижнів Тлумацького району, який перебував у спільній власності територіальних громад сіл, селища, міста Тлумацького району, у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області та на баланс обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Порівнюємо яку нісенітницю пише автор: «… в 2006 році його передали в Департамент соцполітики і гучно назвали Обласним центром соціальної реабілітації дітей-інвалідів»

Дальше аналізуючи статтю: « На перший погляд , будівлю у Нижневі покинуто давним-давно , забравши із собою усе , що можна винести. Рештки залишили на потіху мародерам…», можна зробити висновок,  що цей перший погляд був занадто упереджений і з певною метою.

Дане відділення( вул.Дністерська,32 с.Нижнів Тлумацького району) не було діючим закладом , будівля потребує  реконструкції ( згідно експертному висновку проектної організації «Івано-Франківськагропроект» від 06.04.2005.

В 2005 р була розпочата дана реконструкція, проведені наступні ремонтні роботи на суму 396 700грн: перекрито дах, на другому поверсі поміняно вікна,  змінено внутрішні перегородки відповідно до проекту, зроблено бетонну стяжку на другому поверсі , змонтовано  підвідний газопровід. Про відповідність об’єму виконаних робіт затраченим коштам засвідчує акт ГКРУ Івано- Франківської області від 24 .10.2005р.

З  2005 року    по даний час кошти на капітальний ремонт не виділялися, тому ремонтні роботи призупинилися.

Щодо опису в статті  внутрішнього стану приміщення , не погоджуюся з автором .

Дане приміщення готувалося до реконструкції, частково проведені роботи по демонтажу. Внутрішнє опалення, електропроводка, стара сантехніка і плитка, перегородки – підлягали демонтажу та не представляли собою жодної цінності. Сміття в підвалі – це будівельні залиши від демонтажу на верхніх поверхах.

Щодо охорони:

З 2005 року-по 2013рік  даний об’єкт знаходився під постійною цілодобовою охороною,

З 2013 року будівля знаходиться під нічною охороною ( в зв’язку з економією ФОП). Режим роботи сторожів  з 21.00 по 7.00. В охороні приміщення на день немає потреби так, як в даному приміщенні знаходиться кабінет головного бухгалтера , (режим його роботи –з 9.00- по 18.00). Завдяки даній охороні ( яка фінансувалася з бюджету Обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів) вдалося зберегти в цілісності  приміщення , які були передані згідно акту передачі  від 4.10.2005. ,а також  підтримувати територію Нижнівського відділення в належному санітарному стані. 

Всі фотографії,опубліковані журналісткою Бас.О , зроблені в підвальному поверсі будівлі, де не проводилося жодних ремонтних робіт і коди було знесено все будівельне сміття.

        На завершення хочу розповісти про діяльність та успіхи Обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

    Вся діяльність згідно статутного завдання з 2005 року проводилася в Заболотівському відділенні денного стаціонару (вул.Грушевського 44 смт.Заболотів Снятинського району); а з 2012 року ще і в Джурівському стаціонарному відділенні (вул.І.Франка 111, с.Джурів Снятинського району).

Щороку біля 100 дітей із різними інтелектуальними та фізичними вадами проходять курс безкоштовних реабілітаційних послуг .

В 2013р.   реабілітаційні послуги отримали 84 дитини.

За  перше півріччя 2014 року реабілітаційним процесом охоплено 41 дитину –інваліда.   

 З 2005 по 2012 роки реабілітаційні послуги надавалися тільки у відділенні денного перебування (смт.Заболотів Снятинського району) .

 Завдяки інтенсивній співпраці департаменту соціальної політики та управління охорони здоровя області, в 2012 році було передано та реорганізовано відділення районної лікарні в с. Джурів Снятинського району під стаціонарне відділення центру. Це дало змогу розширення бази послуг , збільшення реабілітаційних місць з цілодобовим перебуванням дітей інвалідів в Центрі, а також можливість залучити до реабілітаційних послуг  дітей-інвалідів з віддалених районів області.

 З дітьми працюють висококваліфіковані спеціалісти: лікар-невролог, лікар- педіатр, фахівець з фізичної реабілітації, масажисти, психолог, логопед, дефектолог, вчителі-реабілітологи та інші.

Зараз в Центрі функціонують 4 різновікових групи, де здійснюється реабілітація дітей з особливими потребами в умовах денного чи цілодобового перебування. В групах створені всі умови для виховання і розвитку дітей з розумовими та фізичними вадами, вони обладнані всім необхідним для повноцінного реабілітаційного процесу. Є дидактичні матеріали, розвиваючі ігри, імітаційне та реабілітаційне обладнання, багато іншого.
До кожної дитини використовується індивідуальний підхід. Прогрес, спостереження і досягнення дітей щоденно фіксуються у відповідних журналах. При розробці індивідуальних реабілітаційних програм враховуються рекомендації спеціалістів Центру: логопеда, психолога, фізреабілітолога, педіатра. Заняття проводяться за фронтальним та індивідуальним методом. Діти вчаться спілкуватися з однолітками та дорослими, допомагати іншим, дотримуватись правил і встановленого порядку дій, співпраці під час ігор, позитивного ставлення до себе і оточуючих, бути самостійними тощо.

Завдяки систематичній і послідовній роботі всіх спеціалістів Центру діти вдосконалюють мову, розвивають загальну та дрібну моторику, навчаються самостійно їсти, одягатись, малювати, конструювати, робити різні поробки, вдосконалюють знання з граматики, арифметики, вчать  вірші напам’ять, вчаться адекватно поводитися в різних соціальних ситуаціях.
Реабілітаційні заходи проводяться за індивідуальними планами реабілітації для кожної дитини у формі індивідуальних та групових занять. Діти поділені на групи за віком та інтелектуальними можливостями. В групах запроваджено охоронний лікувально-педагогічний режим, індивідуальна корекційно-виховна робота у поєднанні з трудовим навчанням.

В стаціонарному відділенні  діти забезпечені цілодобовим перебуванням, в яке входить цілодобовий медичний супровід, 4-разове збалансоване харчування, додаткові заняття з дітьми в гуртках, екскурсії.

  Всі реабілітаційні послуги надаються безкоштовно, пенсія по інвалідності залишається в сім'ї.

 Використовуються наступні навчальні програми:

  • Програма виховання та навчання розумово відсталих дітей дошкільного віку
  • Програми з української мови, математики, природознавства, ручної праці для допоміжної школи.

Застосовуютьсяся методики М.Монтесорі, А.Пете, В.Шербор, Л.Данилової, . К.О. Семенової, М.Зайцева, методика раннього втручання Г.Домана.

 

 За час діяльності наш заклад має великі досягнення та успіхи: багато дітей покращили фізичний та інтелектуальний розвиток, здобули великий багаж соціальних навичок, навчилися жити з проблемами інвалідності та долати фізичні, психологічні та соціальні перепони. Батьки, діти яких проходять реабілітацію в нашому закладі, безмежно вдячні всім спеціалістам за їх професіоналізм, самовідданість і сердечність. Про це свідчать численні подяки в книзі відгуків та пропозицій.

Нажаль, автор статті не потрудилася вивчити достовірний стан речей. Стаття несе тільки негативну інформацію, цим компрометує діяльність Обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

На мою думку , дані фотографії несуть більше позитивної  і неупередженої інформації про стан справ у відділеннях Обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

 

Більше інформації про діяльність нашого закладу можете отримати на сайті lelechenia.at.ua

 

 

 

 

 

 

Директор                                        Лілія Лавриненко

 

 

Переглядів: 299 | Додав: lilia | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: